Mentorschap

Wat is mentorschap?

“Mentorschap is een manier om iemand te beschermen die niet goed kan beslissen over zijn verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.”

Om diverse redenen kan het gebeuren dat iemand niet (meer) in staat is zelf zijn/haar persoonlijke belangen over diens verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling te kunnen behartigen. Een mentor heeft dan de taak om, waar mogelijk, in samenspraak met de betrokkene deze belangen te behartigen en beslissingen te nemen.

De laatste jaren is er veel veranderd in de samenleving, en zijn er vele bezuinigingen doorgevoerd in de zorg. Hierdoor moeten mensen steeds langer thuis blijven wonen, en wordt de groep kwetsbare cliënten steeds groter. Het gaat vaak over mensen met een verstandelijke beperking, mensen met geheugen problemen, zoals dementie en psychiatrische problemen.

Het zou heel prettig zijn als familie deze taak over kan nemen, alleen is dit soms niet wenselijk/haalbaar. Een professionele mentor kan dan uitkomst bieden.

Taken van een mentor:

  • Onderhouden van de persoonlijke contacten met de betrokkene.
  • Vertegenwoordigen of ondersteunen van betrokkene op het gebied van begeleiding, verzorging, verpleging, behandeling en welzijn.
  • Overleggen en contacten onderhouden met hulpverleners betreffende het zorgplan.
  • Er op toezien dat de zorg wordt gegeven in overeenstemming met de gemaakte afspraken.
  • Indien nodig het regelen van andere zorg.

Verschil met bewindvoering:
Mentorschap gaat over niet-financiële zaken; dus over verzorging, wonen, begeleiding en welzijn. Bewindvoering gaat alleen over financiële zaken. Indien gewenst kan een mentor tevens tot bewindvoerder benoemd worden.

Tarieven:
Informatie over de kosten voor bewindvoering vindt u onder het kopje kosten.